Türkiye aktif fay hatları üzerinde yer aldığından deprem gerçeğini de kabullenmeli. Çocuklar davranışlarını ve toplumsal kuralları ebeveynlerinden, öğretmenlerinden ve büyüklerinden öğrendiği için de onları depreme hazırlamak gerekir. Büyükler kendini depreme ne kadar iyi hazırlarsa çocuklar da onlarla aynı davranışı sergileyecektir. Okullarda yapılan tatbikatlarda ve anlatımlarda olabildiği gibi öğrendiğiniz bazı tedbirleri çocuklara aktararak da deprem öncesi ve deprem sonrasında yapabileceklerini basit bir dille onlara anlatmalısınız.
Çocuğu depreme hazırlamak için depremin ne olduğunu ve neden gerçekleştiğini onu korkutmadan, yumuşak bir dille anlatmak öncelikli işiniz olmalı. Konuyu benimseyen bir çocuktan anlatımınız sırasında geri dönüşler almanız, onun da fikirlerini paylaşmasına izin vermeniz hem öğretici hem de eğlenceli bir süreç haline gelebilir. Deprem bilinci değişmeden hayat boyu süreceği için tüm eğitimi bir gün içinde yapmanıza gerek yok. Çocuğunuzun öğrenmesi ve araştırması için ona zaman verin. Bu şekilde bir öğrenme kalıcı olacaktır. Unutmayın, o da öğrendiklerini gelecek nesle aktaracak.
Çabuk korkan ve heyecanlanan yapıları travmatik sonuçların doğmasına neden olabileceğinden çocuğunuzu deprem haberlerinde tekrar tekrar gösterilen afet görüntülerinden uzak tutmalısınız. Çocuk televizyonda gördüklerinin aynısının tekrar gerçekleşeceğini düşünerek korkuya kapılabilir. Çocuklar anne, baba, öğretmen gibi kişilerden “biz senin yanındayız” benzeri güven içeren sözleri duymak isteyebilir.
Çocuklara depremi anlatmanın en uygun yollarından biri oyun . Oyun çocuğun hayatına girmenin en sağlıklı yollarından biridir. Bu sebeple depremi hiç yaşamamış fakat belki TV’den belki sosyal medyadan belki de aile içi konuşmalardan depremle ilgili yıkımları ve kayıpları duymuş veya görmüş olan bir çocuğun korkuları oluşabilir. Çocuğun bilmediği bu kavram kaygılara sebep olabilir ve çeşitli semptomlar gösterebilir. Örneğin, uyku sorunları, tırnak yeme, alt ıslatma, okul reddi, yeme problemleri, hassasiyet, sürekli ağlama ve uyum sorunları gibi. Bu sebeple deprem olgusunu çocuğun yaşına uygun bir dille anlatmak ve bilinmezliği ortadan kaldırmak çok önemlidir.
Cevap Yaz